dimecres, 23 de setembre del 2015

Cuina i matemàtiques, a "MatesChef"




Sabíeu que NO és cert, que els espinacs porten molt ferro, com ens feia creure en Popeye? Què tenen a veure les patates Pringles i l’arquitecte Antoni Gaudí? Per què els sandvitxos de pa de motlle es tallen en forma de triangle, i no per la meitat de la llesca en forma de rectangle? És cert que les cerveses sense alcohol NO porten gens d’alcohol? Les matemàtiques i els números estan al darrera de les respostes a totes aquestes preguntes, i ara s’acaba de publicar un llibre que explica. Es titula “MATESCHEF”, i el seu autor és CLAUDI ALSINA, catedràtic de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya  i autor de molts llibres de divulgació sobre aquesta matèria.

+ Recepta de cuina 

dilluns, 14 de setembre del 2015

N2. Una gernació va omplir la Meridiana l’11 de setembre



Milers de persones van omplir la Meridiana en la gran concentració festiva de la Diada. La Guàrdia Urbana de Barcelona va xifrar en 1.400.000 el nombre de participants,mentre que la delegació del govern espanyol va presentar un recompte de 550.000 persones.


Cada vegada que hi ha una gran concentració en un espai públic (en una manifestació, una celebració o per qualsevol altre motiu) i es vol saber el nombre de persones que hi havia es produeix un ball de xifres que sorprèn tothom. Com pot ser que hi hagi diferències tan grans segons qui faci el càlcul? Hi ha alguna manera de fer el càlcul objectivament?
Els mètodes que es fan servir per a fer recomptes de moltes persones van des de l’ús de fotografies aèries fins a l'aproximació a partir de les persones que es considera que hi pot haver en un metre quadrat de superfície. Hi ha especialistes que consideren que en les concentracions hi ha dues persones per metre quadrat com a màxim, en canvi en els càlculs fets per d’altres persones aquest valor augmenta. Les diferències que es produeixen si es pren un valor o l’altre poden ser molt grans. A més, s’ha de tenir en compte que no hi ha la mateixa densitat de manifestants en tot el recorregut, de manera que sovint cal introduir algun factor de correcció.

Fes la teva pròpia aproximació del nombre de manifestants.

dilluns, 7 de setembre del 2015

E1.Les mates també poden ser un joc!

Al llarg del curs, treballarem enigmes i farem que les matemàtiques també siguin divertides.



Juga a espies i troba la clau d'aquest missatge secret:

2  14  13        3  20  17  18


diumenge, 6 de setembre del 2015

N1. Notícies d'actualitat. Onada de refugiats sirians.