dimarts, 15 de desembre del 2015
dijous, 10 de desembre del 2015
Bon any 2016!
Com cada any compartim amb vosaltres la felicitació numèrica que prepara el professor Ignasi del Blanco. Però aquest any ens pendrem la llibertat de canviar una mica la seva proposta i convidar-vos a participar a una recollida de solucions. El problema és el següent.
Utilitzant totes les xifres de l'1 al 9, una sola vegada cadascuna, i fent servir els signes d'operació que vulguem, podem obtenir diferentes resultats. A continuació teniu tres exemples que donen 100, dels quals dos presenten les xifres ordenades en ordre decreixent o creixent.
79+8+6+5+4-3+2-1 = 100
(9+8–7)·(6+5)–4·3+2·1 = 100
1+2-3-4+5+6·(7+8)+9 = 100
Us convidem a fer al mateix però obtenint 2016 com a resultat
|
De totes les solucions que en trobeu us convidem a que ens envieu aquelles que tenen els nombres ordenats i les publicarem, si no estan repetides, per ordre d'arribada.
dimecres, 9 de desembre del 2015
dilluns, 7 de desembre del 2015
dijous, 3 de desembre del 2015
dilluns, 30 de novembre del 2015
divendres, 27 de novembre del 2015
dimecres, 25 de novembre del 2015
divendres, 6 de novembre del 2015
Quin llibre de matemàtiques t'agradaria llegir?
Visita la nostra biblioteca i mira si trobes aquest llibre i algun altre de matemàtiques que t'agradaria llegir. Anota el títol, l'autor, l'any d'edició, l'editorial i el nombre de pàgines que té.
dilluns, 2 de novembre del 2015
El Saló del Manga
Del dijous 29 d’octubre al diumenge 1 de novembre es va celebrar l’edició número 21 del Saló del Manga de Barcelona. La trobada que se celebra cada any sobre aquest tipus de còmic japonès i altres manifestacions de cultura japonesa és la més important de l’estat espanyol i guanya visitants edició rere edició. S’hi celebren tot d’activitats i hi ha convidats il·lustres d’aquest món que fan la trobada més atractiva per als seus seguidors.
Aquesta setmana et presentem un enigma en lloc d’una activitat. A veure si ets capaç de resoldre’l!
- La Mònica i en Pau col·leccionen còmics i manga. Els últims que han comprat són els primers números de dues col·leccions. Cada volum té 100 pàgines.
- Els endrecen en una prestatgeria vella que està corcada, posant cada volum a l’extrem esquerre del prestatge reservat per a aquella col·lecció. Al cap d’una setmana obren les dues publicacions i veuen que els corcs les han foradades d’esquerra a dreta. En Pau veu que el seu volum de manga, editat a la japonesa, és foradat fins a la pàgina 28. En canvi, la Mònica veu que el seu còmic europeu és foradat fins a la pàgina 72.
- En quin cas creieu que els corcs han anat més ràpid?
dijous, 29 d’octubre del 2015
divendres, 23 d’octubre del 2015
Exercicis per practicar_ Fraccions
( per si no pots entrar al moodle)
doc7, exercicis per practicar_ Operacions combinades i problemes de fraccions
dimarts, 20 d’octubre del 2015
divendres, 16 d’octubre del 2015
N5. Primera xinesa que rep el premi Nobel
La xinesa Youyou Tou, el japonès Satoshi Omura i l’irlandès William Campbell guanyen el premi Nobel de medicina pels seus estudis sobre el desenvolupament de fàrmacs contra la malària, l’elefantiasi i l’oncocercosi respectivament. La xinesa Youyou s’ha endut bona part del protagonisme durant la comunicació dels premis pel fet de ser la primera dona xinesa que guanya aquest premi tan prestigiós i pel fet d’investigar sobre la malària, una malaltia que afecta molts milions de persones a totes les zones tropicals del món.
Reuniu informació sobre el nombre de persones que contrauen la malària en diferents països:
- Entreu a la pàgina web de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) dedicada a la malària.
- Escull uns quants països de la llista.
- Busca la seva població i calcula el tant per cent de malalts que té cada país.
Actualment, de mitjana, la malària causa la mort d’una persona cada minut. Tot i així, s’ha avançat molt en el tractament dels afectats d’aquesta malaltia, causada pels protozous paràsits del gènere Plasmodium. De fet, fa només 10 anys, la mortalitat era d’un mort cada 30 segons.
dimecres, 7 d’octubre del 2015
N4. Motors "trucats"
Alguns models de vehicles amb motor dièsel de la marca Volkswagen tenien el software manipulat per superar els controls de les emissions de gasos contaminants. Com a resultat, les dades sobre aquestes emissions donaven uns valors molt inferiors als reals, i per tant els cotxes superaven el control fent trampes.La notícia ha sorprès perquè es tracta d’una empresa molt important i amb un gran prestigi, que ningú considerava capaç d’orquestrar un acte tan poc ètic, que ha resultat ser una estafa per milions de consumidors. A més, la solució d’aquest problema tindrà un gran impacte econòmic en l’empresa automobilística.
- Facturació estimada Grup Volkswagen 2012: 103.942 milions de €
- Vehicles VW afectats: 5.000.000
- Vehicles Audi afectats: 2.100.000
- Vehicles Skoda afectats: 1.200.000
- Vehicles SEAT afectats: 700.000
- Els motors dièsel amb el software manipulador pertanyen als de la família EA189.
- El preu dels vehicles que incorporen aquests motors van des dels 15.000 fins a més de 30.000 euros.
Reprogramar la centraleta pot costar uns 40 euros per vehicle. Però aquesta operació pot comportar altres problemes, perquè variar el règim del motor pot eliminar l’emissió d’alguns gasos, com el NO2 , però fer-ne augmentar d’altres, com el CO2, i això sense comptar amb les repercussions que tindrà en la confiança dels consumidors respecte les males pràctiques industrials.
diumenge, 27 de setembre del 2015
divendres, 25 de setembre del 2015
dimecres, 23 de setembre del 2015
Cuina i matemàtiques, a "MatesChef"
Sabíeu que NO és cert, que els espinacs porten molt ferro, com ens feia creure en Popeye? Què tenen a veure les patates Pringles i l’arquitecte Antoni Gaudí? Per què els sandvitxos de pa de motlle es tallen en forma de triangle, i no per la meitat de la llesca en forma de rectangle? És cert que les cerveses sense alcohol NO porten gens d’alcohol? Les matemàtiques i els números estan al darrera de les respostes a totes aquestes preguntes, i ara s’acaba de publicar un llibre que explica. Es titula “MATESCHEF”, i el seu autor és CLAUDI ALSINA, catedràtic de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya i autor de molts llibres de divulgació sobre aquesta matèria.
+ Recepta de cuina
dilluns, 14 de setembre del 2015
N2. Una gernació va omplir la Meridiana l’11 de setembre
Milers de persones van omplir la Meridiana en la gran concentració festiva de la Diada. La Guàrdia Urbana de Barcelona va xifrar en 1.400.000 el nombre de participants,mentre que la delegació del govern espanyol va presentar un recompte de 550.000 persones.
Cada vegada que hi ha una gran concentració en un espai públic (en una manifestació, una celebració o per qualsevol altre motiu) i es vol saber el nombre de persones que hi havia es produeix un ball de xifres que sorprèn tothom. Com pot ser que hi hagi diferències tan grans segons qui faci el càlcul? Hi ha alguna manera de fer el càlcul objectivament?
Els mètodes que es fan servir per a fer recomptes de moltes persones van des de l’ús de fotografies aèries fins a l'aproximació a partir de les persones que es considera que hi pot haver en un metre quadrat de superfície. Hi ha especialistes que consideren que en les concentracions hi ha dues persones per metre quadrat com a màxim, en canvi en els càlculs fets per d’altres persones aquest valor augmenta. Les diferències que es produeixen si es pren un valor o l’altre poden ser molt grans. A més, s’ha de tenir en compte que no hi ha la mateixa densitat de manifestants en tot el recorregut, de manera que sovint cal introduir algun factor de correcció.
Fes la teva pròpia aproximació del nombre de manifestants.
Fes la teva pròpia aproximació del nombre de manifestants.
dilluns, 7 de setembre del 2015
E1.Les mates també poden ser un joc!
Al llarg del curs, treballarem enigmes i farem que les matemàtiques també siguin divertides.
Juga a espies i troba la clau d'aquest missatge secret:
Juga a espies i troba la clau d'aquest missatge secret:
2 14 13 3 20 17 18
diumenge, 6 de setembre del 2015
N1. Notícies d'actualitat. Onada de refugiats sirians.
Al llarg del curs, els alumnes de 2n d'ESO recolliran diferents retalls de premsa relacionats amb temes matemàtics i d'actualitat.
Xifres i claus per a entendre l’onada de refugiats sirians
ACNUR comptabilitza més de quatre milions de sirians exiliats, la majoria dels quals es concentren en els països limítrofs amb Síria · Europa ha rebut 348.000 peticions d'asil
Per: Josep Rexach Fumanya
Divendres 4.09.2015 06:00
dimarts, 18 d’agost del 2015
Cartells matemàtics
Fes una ullada a aquests dibuixos. T'ajudaran a crear unes portades de la teva llibreta més originals i creatives.
dilluns, 17 d’agost del 2015
Com estudiar les matemàtiques? Regles d’Or
1. Tenir una actitud positiva davant l’assignatura, confiar en la nostra capacitat per aconseguir els objectius.
2. Treballar molt a classe. Escoltar les explicacions del professor/a i els dubtes dels companys/es de classe. Preguntar el que no s’entén. Fer els exercicis proposats i corregir-los.
3. Treball diari a casa. Repetir els exercicis més significatius de cada tema. Fer altres exercicis de repàs o ampliació. Elaborar un full resum del més important de cada tema.
4. No memoritzar més que el que sigui necessari i intentar entendre: és la millor manera de no oblidar el que s’après.
5. Practicar, aplicar i reflexionar.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)